Acasa

sâmbătă, 22 martie 2014

Cum se face un săpun natural prin metoda la rece?

Este un proces chimic ce necesită multă atenţie. Pentru mine este o alchimie! Mă face să mă simt un chimist în laboratorul lui...


ÎNAINTE DE A ÎNCEPE, VREAU SĂ PRECIZEZ CĂ NU EXISTĂ SĂPUN FĂRĂ SODĂ! Soda este un produs de început de proces care alături de uleiuri, se saponifică, pentru ca la final, după câteva săptămâni să rezulte un produs nou, un produs natural, fără detergenţi şi perfect pentru pielea noastră.

Procesul se numeşte la rece pentru că nu se fierbe nimic, leşia şi amestecul de uleiuri se aduc la 38-40 grade Celsius.

Nu e nici greu, nici uşor, dar este cu siguranţă plăcut! Îţi dă un sentiment de împlinire a unui lucru făcut de tine şi de bucurie când ştii că este natural şi că-ţi protejează familia. Căci odată ce ai făcut săpun, te pătrunde microbul şi vrei să mai faci, încă o dată şi încă o dată, nu-ţi vine să te mai opreşti!

Cum se face? Păi îţi trebuie mai multe ustensile:

- cântar digital (foarte important fiecare gram!), dacă nu ai cântar digital, mai bine nu te apuca! Se foloseşte la cântărirea fiecărui gram de ulei şi de sodă. Fiecare tip de ulei are gradul lui de saponificare. Cu alte cuvinte, un gram de ulei de măsline are nevoie de 0,135g sodă pentru a se saponifica. Uleiul de cocos are nevoie de 0,190g sodă iar uleiul de ricin de 0,128g sodă.
- termometru pentru a monitoriza temperatura, să te asiguri că nu este mai mare de 40 grade Celsius (altfel proprietăţile ingredintelor se distrug); şi să te asiguri că temperatura uleiurilor şi a leşiei sunt apropiate!
- un mixer cu picior vertical;
- îmbrăcăminte protectivă: halat (mâneci lungi), şorţ, mască de pus pe nas, ochelari transparenţi;
- vase de sticlă termorezistentă pentru amestecul sodei cu apa sau cu ceaiul (din cauza sodei, leşia se încinge foarte tare!);
- vase speciale doar pentru săpunărit, dacă faci periodic;
- şi ingredientele, care costă destul de mult, de aceea, când cinva face săpun natural, o face din pasiune şi plăcere: sodă, ceai de pelin/apă plată/lapte/suc de fructe, unt de cacao, ulei de cocos, ulei de ricin, ulei de măsline - acestea fiind de bază pentru o reţetă bună.

TOATE INGREDIENTELE TREBUIE CÎNTĂRITE LA GRAM! ÎN FUNCŢIE DE TIPUL DE ULEI ŞI CANTITATE (DE PROCENTAJUL FIECARUI ULEI ÎN REŢETĂ), SE PUNE ŞI CANTITATEA DE SODĂ ŞI DE APĂ!

Procesul este unul simplu: 1. se amestecă soda cu apa/ceaiul şi se lasă la răcit. 2. se topesc unturile şi uleiurile până se aduc la 38-40 grade Celsius. 3. Când se aduc şi leşia şi uleiurile cam la aceeaşi temperatură, se amestecă şi se mixează cu mixerul câteva minute. 4. La final se adaugă uleiurile esenţiale. 5. se toarnă în forme destul de repede, căci se poate întări foarte repede.


Şi gata săpunul! Cum vi se pare?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu